Az online pénztárgépről - tömören

A magyar kormány téli pénztárgépekkel kapcsolatos rendelete alapján, a Magyarországon használatban lévő pénztárgépeket online pénztárgépekre kell cserélni. A cserére megjelölt határidő 2013.05.01. volt.
 
A hagyományos pénztárgépek esetében a jogalkotó először 2013.06.30., majd 2013.08.31. határidejű, az elektronikus naplóval (általánosságban számítógép alapú) rendelkező pénztárgépek esetében 2013.12.31. határidejű türelmi időt jelölt meg a cserével kapcsolatban.
 
Az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek esetén az adózót adatszolgáltatási kötelezettség terheli, legelőbb 2013.08.01. és 2013.08.10. között a júliusi forgalmáról. Adatot szolgáltatni az ügyfélkapun keresztül, az erre rendszeresített formanyomtatványon, a hozzá csatolt adatfájlokkal együtt kell.
 
Azon adózók, akik forgalma nem haladja meg az évi 500 millió forintot, jelenleg is rendelkeznek pénztárgéppel és nincs köztartozásuk, az új pénztárgépek vásárlásához 50.000 Ft értékben, erre rendszeresített formanyomtatványon, támogatást igényelhetnek maximum 5 gépre. A támogatás nem pénzbeli, hanem egy „kupon” formájában érvényesül, melyet a pénztárgép forgalmazónak kell az adózónak, a vásárláskor, átadni aki azt majd az illetékes szervekkel elszámolja.
 
Jelenleg egyetlen, online kommunikációra képes hagyományos vagy elektronikus naplós pénztárgépnek sincs NAV engedélye, így ilyen pénztárgép vásárlása nem lehetséges. Először a hagyományos online kommunikációra képes pénztárgép engedélyezése várható. Az első engedély kiadását követően az adott gépcsaládot gyártani és teríteni kell. Itt a nyár végére módosított türelmi idő is elég szűkösnek tűnik, hogy az adózó ilyen gépet tudjon vásárolni.
 
Várhatóan az újabb elektronikus naplós pénztárgépek jelentős részét, egy kiegészítő eszköz modul segítségével, azok gyorsított engedélyezését követően, online kommunikációra alkalmassá lehet tenni majd, mentesülve így egy adott esetben komplex informatikai rendszer cseréjével járó magas költségektől.
 
Mi az UCS-nél azon dolgozunk, hogy a jelenlegi adóügyi rendszereinket az online kommunikációra alkalmas modullal bővítve, ügyfeleink jövőre is használhassák.
 
UCS Team
Írta: ucs | Dátum: szerda, 2013. július 3. - 16:16