Pénztárgép regisztrációs kód igénylése, 50.000 Ft támogatás a pénztárgépek cseréjére

Az online pénztárgépek üzembe helyezése az eddig megszokottaktól eltérően fog zajlani. Az adózó első feladata, hogy egy erre rendszeresített forma nyomtatványon regisztrációs kódot igényeljen a NAV-tól.
 
A forma nyomtatvány neve PTGREG melyet az elektronikus bevallások kitöltéséhez is használt Abev program segítségével lehet kitölteni, majd az ügyfélkapun keresztül elküldeni. A forma nyomtatvány letölthető innen. >>>
 
Azon adózók, akik forgalma nem haladja meg az évi 500 millió forintot, jelenleg is rendelkeznek pénztárgéppel és nincs köztartozásuk, az új  pénztárgépek vásárlásához 50.000 Ft értékben, erre rendszeresített formanyomtatványon, támogatást  igényelhetnek maximum 5 gépre. A támogatás nem pénzbeli, hanem egy  "kupon" formájában érvényesül, melyet a pénztárgép forgalmazónak kell az  adózónak, a vásárláskor, átadni aki azt majd az illetékes szervekkel  elszámolja. A támogatás igénybe vételéhez szükséges továbbá a PTGREG-TAM elnevezésű nyomtatványokat is kitölteni.
 
A fenti dokumentumok NAV részére történt megküldését követően az adóhatóság 5-8 napon belül válaszol az adózónak. A válaszban az adózó megkapja a 16 számjegyű regisztrációs kódot, amellyel az adózó pénztárgépet tud vásárolni. Amennyiben jogosult a támogatásra is, arról az adóhatóság igazolást állít ki, melyet a pénztárgép vásárlásakor kell átadni a pénztárgép forgalmazónak. A forgalmazó az igazolás ellenőrzését követően kedvezményes áron értékesíti a pénztárgépet az adózónak.
 
A pénztárgép használatának a megkezdéséhez ezt követően már csak egy havi díjas mobil kommunikációs előfizetést kell vásárolnia, amely biztosítja az online kommunikációt a pénztárgép és a NAV között. Az adott pénztárgéphez tartozó előfizetést a pénztárgép szervízben fogja tudni megkötni a felhasználó.
 
2013.09.01 után, a hagyományos pénztárgépet használó adózó abban az esetben tanúsít jogkövető magatartást, amennyiben szeptember 1-ig a regisztrációs kódját pénztárgépenként megkapta és után legalább egy regisztrált szervíz előrendelés visszaigazolását fel tudja mutatni egy revízió alkalmával addig, ameddig az új gépe leszállításra kerül. Mivel az engedéllyel rendelkező gépek kínálata rendkívül szűk, így az adózó nem kötelezhető arra, hogy konkrét gép típust válasszon. Online pénztárgép előrendelését megteheti kollégáinknál.
 
A pénztárgép regisztrációs formanyomtatványok kitöltéséhez a csatolmányokban talál egy rövid összefoglalót.
 
UCS RKeepeR Team
Csatolt fájlok
Fájlnév Típus Méret
ptgregsegit.pdf application/pdf 1 MB
Írta: ucs | Dátum: szerda, 2013. augusztus 14. - 10:05