NTAK - Gyakori kérdések és válaszok

Rendkívül sok kérdést kapunk az NTAK adatszolgáltatással kapcsolatban. A leggyakrabban előfordulókat szeretnénk neked is elküldeni.

Kiknek nem kell adatot szolgáltatni?

A vendéglátó üzletek típusai között 3 tevékenységi kör van, akik regisztrációra ugyan kötelezettek, de adatot nem kell szolgáltatniuk. Ezek a következők:
  • rendezvényi étkeztetés
  • munkahelyi- és közétkeztetés
  • mozgó vendéglátóhely
Étteremben tartott rendezvényről (pl.: esküvő, céges buli, stb.) kell adatatot szolgáltatni.

Milyen adatot nem kell szolgáltatni?

Alapvetően minden forgalmi adatot, amelyet a pénztárgépbe is rögzítünk, adatszolgáltatási kötelezttség terhel. Nem kell azonban adatot szolgáltatni szállodai szobára terheléskor illetve olyan jellemzően nem a vendéglátáshoz kapcsolódó, úgynevezett non-food termékek értékesítéséről, amelyeket az NTAK nem (illetve a későbbiekben úgy) kategorizál. Egyenlőre nem tisztázott a hitel kezelése és néhány halasztott fizetés kérdése sem.

Mikor kell az adatot szolgáltatni?

A rendelés vagy az asztal zárását és fizettetését követően. Ha egy asztal több napig nyitva van, akkor arról adatot csak akkor küld az r_keeper, amikor azt több nap múlva lefizetik.

Akkor most már nem kell pénztárgép?

De igen kell. A pénztárgép törvény és az NTAK adat szolgáltatás két teljesen külön kötelezettség.

Ki fogja ellenőrizni az adatszolgáltatást?

Ez a helyi jegyző hatásköre lesz. Az adatszolgáltatás statisztikai jellegű, de kérésre olyan állami szervek is hozzáférnek, mint például a NAV.

Kinek a felelőssége az adatszolgáltatás?

Az adaszolgáltatás megkezdése, tartalma és folyamatossága a vendéglátó egység felelőssége.


Törölt asztalról kell jelenteni?

Adatot az asztal zárásakor és fizetésekor kell küldeni. Törölt asztalról egyenlőre nem kell adatot küldeni.

Sztornó adatot kell küldeni az NTAK-nak?

Ha egy nyitott rendelésben tétel sztornó történik nem. Ha egy rendelést/nyugtát a zárást és fizetést követően sztornózunk arról kell adatot szolgáltatni.

A tulajdonosi fogyasztásról is kell adatot küldeni?

Ez egy összetett kérdés. A jogszabályok alapján, ingyenes személyzeti vagy tulajdonosi fogyasztás csak béren kívüli juttatás keretében lehetséges. A gyakorlathoz viszont a legközelebb álló helyes megoldás, ha az ilyen jelleggű fogyasztásokat 99% kedvezménnyel zárjuk. De az eredeti kérdésre válaszolva: lefizettetett rendeléskor adat küldési kötelezettség áll fent. 

Ha nem vagyok nyitva akkor is kell adatot szolgáltatni?

Igen, minden nap kell. Ha üzemszünet miatt az üzlet ki sem nyit napokig, az r_keeper adatküldő szervere, az előre beállított információk alapján akkor is automatikusan megküldi a jogszabályoknak megfelelő adatokat.

A nyitvatartást előre is be lehet állítani az r_keeper adatküldő szerveren?

Igen. Az r_keeper adatküldő szerver webes felületére minden üzletnek saját hozzáférése lesz, ahol online előre be lehet állítani a nyitvatartási időket.

Hogyan fogok adatot szolgáltatni ha nincs internetem?

Az adatküldés megvalósitása érdekében minden vendéglátó egységnek rendelkeznie kell internet kapcsolattal. Ha ez ideiglenesen nem működik, az r_keeper gyűjti az adatokat saját magán és amikor a kapcsolat helyreáll, elküldi azokat.

Mi az az RMS?

A Restaurant Management Software rövidítése. Az NTAK olvasatában olyan éttermi szoftver amely alkalmas az adatküldésre.

NTAK ingyenes szoftverrel is lehet adatot szolgáltatni az r_keeper helyett?

Lehet, bár ezt a szoftvert egyenlőre még nem látta senki. Az r_keeper melletti használata nem életszerű, mivel minden egyes rendeléskor két szoftverbe kellene rögzíteni a rendeléseket, ami nagyon lassítaná a rendelés felvételt.

Tényleg januártól még ezt is a nyakunkba varrják?

A jelenlegi jogszabályok alapján igen. 

A helyszínen kell az r_keeper NTAK interface-t telepíteni?

Az r_keeper 7 rendszerek esetében nem, ezt online fogjuk csinálni. R_keeper 6 rendszerek esetén az NTAK interface nem használható, ezeket a rendeszereket frissíteni kell, amely munka viszont helyszíni munkavégzés.
 

Mennyi időmbe fog kerülni az adatszolgáltatás?

Az r_keeper NTAK interface rendkívül rugalmas és egyszerűen kezelhető lesz. A menü feltöltésekor be kell állítani az NTAK kategóriákat. Az üzlet r_keeper NTAK interface webes fiókjában be kell állítani a nyitvatartást, amelynek összhangban kell lenni a hivatalos nyitvatartással (szünnap esetén frissíteni kell). Ezt követően az r_keeper plussz munka nélkül, automatikusan a háttérben végzi az adatszolgáltatást.

Mi lesz ha módosul az adatszolgáltatás?

Az elkövetkezendő években az adatszolgáltatás tartalma valószínűleg folyamatosan változni és bővülni fog. Az r_keeper NTAK interface-t folyamatosan fejleszteni és napra készen fogjuk tartani, úgy hogy a lehető legkevésbbé hátráltassuk munkátokat.

Mi a következő lépés?

Egyenlőre várunk, hogy az NTAK az elkészült interface-ek ellenőrzését és engedélyezését elkezdje. Ha ez megvan, jelezzük a további teendőket.
 
UCS Team
Csatolt fájlok
Fájlnév Típus Méret
ntak1.jpg image/jpeg 70 KB
Írta: ucs | Dátum: szerda, 2022. november 2. - 15:01